Пятница, 29.03.2024, 03:27
 
Главная Регистрация Вход
Приветствую Вас, Гость · RSS
Меню сайта
Календарь новостей
«  Сентябрь 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Форма входа
Поиск
Друзья сайта
Наш опрос
Як Ви вважаєте, чи варто Україні бути членом Європейського Союзу з огляду на національні інтереси ?
Всего ответов: 12
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
 
Главная » 2008 » Сентябрь » 16 » Візит керівника НАТО до Тбілісі на підтримку Грузії
Візит керівника НАТО до Тбілісі на підтримку Грузії
12:24
 
Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер, перебуваючи в Грузії, закликав Росію виконати всі положення угоди про припинення вогню, яку підписали дві країни.
 
Пан Схеффер також сказав, що має застереження щодо того як Росія виконує пункти угоди і подальші домовленості, досягнуті за участі ЄС і які дозволяють російським військам залишатися в Абхазії та Південній Осетії.
 
Але він заперечив повідомлення про те, що він ніби-то назвав домовленості такими, що суперечать пізніше укладеній угоді про припинення вогню.

Яап де Гооп Схеффер: «Позиція НАТО була чіткою з самого початку - застосування Росією збройних сил було непропорційним, і Росія повинна виконати усі складові плану з шести пунктів, які були досягнуті за участі французького президента Саркозі як президента ЄС».

Перед відльотом з Брюсселя, Яап де Гооп Схеффер підкреслив свою опозицію до присутності Росії в Грузії.

В інтерв’ю Файненшіл Таймс Яап де Гооп Схеффер скритикував угоду, укладену за посередництва ЄС, яка дозволяє російським силам залишатися в Абхазії та Південній Осетії.

Проте згодом у повідомленнях агентства Рейтер пан Яап де Гооп Схеффер заперечив, що критикував європейську угоду, сказавши, що лише висловив стурбованість тим як Росія її втілює.

Попередній мирний план з шести пунктів, підписаний в серпні, закликав всі сторони відійти на позиції, які вони утримували до конфлікту.
 
Російський міністр закордонних справ Лавров, який відвідує сепаратистські регіони Грузії, твердить, що Росія залишить там понад 7 тисяч солдатів.

Однак, як передає з Тбілісі кореспондент Бі-Бі-Сі, НАТО сьогодні у Грузії не для того, щоб запропонувати альтернативний мирний план, делегація радше подивиться, як відбудувати інфраструктуру, як військову так і цивільну, і як просуватися в питанні амбіцій Грузії вступити до альянсу.

Цей крок викликає різку опозицію Росії, і члени НАТО не об’єднані у своєму ставленні до цього питання.

Президент Грузії Саакашвілі у понеділок заявив, що сподівається, що візит керівника НАТО до Тбілісі прискорить просування країни до НАТО.

Проте, перше засідання комісії НАТО-Грузія, за словами кореспондентів, навряд чи приведе до чітких обіцянок членства Грузії в Альянсі.

 
ЄС надає Грузії допомогу і надсилає спостерігачів

Тим часом ЄС оголосив про надання 500 мільйонів євро допомоги на відбудову Грузії.

Європейський комісар Беніта Ферреро-Вальднер сказала, що кошти підуть на допомогу переміщеним особам, на економічну відбудову та створення нової інфраструктури.

У Брюсселі міністри закордонних справ ЄС мають визначити процедуру розташування 200 спостерігачів у буферних зонах, які мають спостерігати за дотриманням угоди про припинення бойових дій у Грузії.

Очікується, що спостерігачі мають бути розміщені довкола Південної Осетії та Абхазії до 10 жовтня, коли Росія має завершити виведення свого війська.

Наразі незрозуміло чи буде дозволено спостерігачам входити на територію Південної Осетії та Абхазії, де розміщені значні військові сили Росії.
 
 
 
 
Джерело: http://www.bbc.co.uk/ukrainian/world/story/2008/09/080915_georgia_nato_is.shtml
Просмотров: 1509 | Добавил: eurointegration
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Бесплатный хостинг uCoz