Пятница, 26.04.2024, 10:18
 
Главная Регистрация Вход
Приветствую Вас, Гость · RSS
Меню сайта
Календарь новостей
«  Сентябрь 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Форма входа
Поиск
Друзья сайта
Наш опрос
Чи можна проводити аналогію між визнанням незалежності Косово та незалежності Південної Осетії ?
Всего ответов: 3
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
 
Главная » 2008 » Сентябрь » 11 » Лідери сподіваються на новий етап взаємовідносин Європейського Союзу та України
Лідери сподіваються на новий етап взаємовідносин Європейського Союзу та України
21:19
 
9 вересня Президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозо відвідає Париж, де візьме участь у 12-му щорічному Самміті ЄС-Україна. Його супроводжуватимуть Комісар з питань зовнішніх відносин та Європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер та Комісар з питань зовнішньої торгівлі Пітер Менделсон. Україну представлятиме Президент Ющенко, якого супроводжуватиме Міністр закордонних справ Володимир Огризко. Саме напередодні Самміту ЄС та Україна досягли важливої згоди щодо назви нового договору, який відтепер буде називатися "Угода про асоціацію". Самміт надасть можливість відзначити суттєвий прогрес, якого протягом року сторони досягли в контексті переговорів із цієї угоди. Окрім цього, під час Самміту розглядатиметься можливість початку візового діалогу із довготерміновою перспективою встановлення взаємного безвізового режиму між ЄС та Україною. Таким чином лідери сподіваються на оновлення та поглиблення відносин із Україною.

Напередодні Самміту, Президент Баррозо сказав:

Сьогодні Європейський Союз і Україна повинні виконати спільні зобов’язання щодо поглиблення стосунків і посилення взаємних зв’язків, шляхом завершення роботи над Угодою про асоціацію. Ця Угода, що вимагатиме докладання суттєвих зусиль від обох сторін, надасть реальні переваги всім нашим громадянам.

Беніта Ферреро-Вальднер, Комісар з питань зовнішніх відносин та Європейської політики сусідства додала:

Рік тому ми не могли сподіватися, що переговори за нової угодою просунуться настільки далеко . Ми попередньо завершили роботу за розділами, що стосуються політичного діалогу, зовнішньої політики та політики безпеки, юстиції, свободи та безпеки та, з широкого кола питань, що стосуються економічного співробітництва. Початок візового діалогу із довготерміновою перспективою започаткування взаємного безвізового режиму у відносинах ЄС та України – ще одна ознака справжньої та практичної відданості ідеї поглиблення наших стосунків з Україною. Проте, для того, щоб це поглиблене співробітництво стало насправді успішним та змогло надати максимальні переваги для громадян, ключового значення має політична стабільність в Україні”.

Пітер Менделсон, Комісар з питань зовнішньої торгівлі, зазначив: Глибока та повномасштабна угода про зону вільної торгівлі є суттю тієї згоди, якої прагнуть ЄС та Україна. Йдеться не тільки про прискорення наших торгівельних та інвестиційних потоків. Це відзнака політичної і економічної інтеграції, що продовжує здійснювати Україна на шляху до глобальної економіки, і глибоких партнерських стосунків із ЄС".

Керівники Європейського Союзу скористаються цією нагодою з тим, щоб продемонструвати постійну підтримку процесу економічних та політичних перетворень, що відбуваються в Україні. Окрім цього, буде здійснено огляд досягнень за останній рік за великим спектром питань, де Європейський Союз та Україна вже тісно співпрацюють, серед них – енергетична сфера, торгівельні відносини, юстиція, свобода та безпека.

Зрозуміло, що міжнародні питання також будуть серед найголовніших на порядку денному Самміту в контексті конфлікту в Грузії та візиту Президента Саркозі, Президента Баррозо та Верховного Представника Європейського Союзу до Москви і Тбілісі 8 вересня.

Загальна інформація

Угода про асоціацію замінить Угоду про партнерство і співробітництво, що діє з 1998 року. Угода охоплює чотири основних напрямки: (i.) політичний діалог та зовнішня політика і політика безпеки; (ii.) питання юстиції, свободи і безпеки; (iii.) економічне та секторальне співробітництво та (iv.) створення глибокої та повномасштабної зони вільної торгівлі. З моменту початку переговорів в 2007 році було проведено дев’ять раундів переговорів. Попередньо досягнуто домовленості стосовно перших двох напрямків в повному обсязі та за більшістю питань, що відносяться до економічного та секторового співробітництва. Переговори із Зони вільної торгівлі продовжаться в 2009 році, оскільки вони розпочались, щойно було прийнято рішення щодо вступу України до Світової організації торгівлі.

ЄС є найбільшим торгівельним партнером України. Обсяг торгівлі ЄС-Україна досяг понад 34 млрд. євро в 2007 році, і протягом останніх років темпи зростання були постійними і виражалися двозначними цифрами. ЄС без сумніву є найбільшим іноземним інвестором в економіку України. За даними Державного комітету статистки України, в 2007 році загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну склав 29.5 млрд. доларів США, або 636.5 доларів США – на одного мешканця. Цей приріст становив 36.5% з січня 2007 року. Найбільше прямі іноземні інвестиції спрямовувались до фінансового сектору, далі йдуть – внутрішня торгівля, нерухомість, металургійний сектор, харчова промисловість, виробництв напоїв та цигарок, будівництво та машинобудівельна галузь. Для ЄС Україна є 16ою серед найбільших торгівельних партнерів та 13ою за обсягами експортним ринком.

ЄС – найбільший донор України. Обсяги допомоги, виділеної лише Європейським Союзом з 1991 року, дорівнюють 2,8 млрд. Євро, а національні бюджети надання допомоги (в межах інструменту Європейської політики сусідства) за останні року збільшились втричі (із 40 млн. Євро в 2002, до 138,6 млн. євро – у 2008 році, включаючи асигнування на фонд розвитку державного управління). Це включає і допомогу в межах програми Taciс (разом із національними, регіональними, прикордонними компонентами і заходами з ядерної безпеки), а також макрофінансову допомогу і підтримку в межах тематичних бюджетів, таких як Європейська ініціатива з демократії та прав людини (EIDHR), міграція, надання притулку, охорона навколишнього середовища. Європейська Комісія також щорічно робить внески до Науково-технологічного центру України (STCU), метою діяльності якого є недопущення розповсюдження технологій та практичного досвіду, пов’язаного із зброєю масового знищення. Більш докладну інформацію можна отримати в узагальненій таблиці, що додається.

В сфері ядерної безпеки, ЄК з початку 90-х років надає суттєву допомогу Енергоатому – оператору атомних електростанцій в Україні, з метою покращення експлуатації станції до рівня, що відповідає міжнародно-визнаним стандартам безпеки. Окрім цього, ЄК є одним із найбільших донорів проектів, пов’язаних із рекультивацією Чорнобильської зони. Внески робляться або у формі прямого фінансування, або до фондів, розпорядником яких виступає ЄБРР.

Фінансовий пакет Індикативної програми Інструменту Єврейської політики сусідства 2007-2010 років становить 494,5 млн. євро, починаючи із асигнування 120 млн. євро в 2007 році. На додаток до цих асигнувань, Річна програма дій 2007 року, була збільшена на 22 млн. євро за рахунок виділення коштів в межах фонду розвитку державного управління. Ці кошти передбачено для компоненту Програми дій, пов’язаного із енергетичним сектором. Сума асигнувань, передбачених для 2008 року становить 122 млн. із додатковими 16,6 млн. євро - за рахунок коштів фонду розвитку державного управління.

Більш докладно: http://ec.europa.eu/external_relations/ukraine/index_en.htm

http://ec.europa.eu/eurostat

Просмотров: 1384 | Добавил: eurointegration
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Бесплатный хостинг uCoz