Суббота, 20.04.2024, 09:06
 
Главная Регистрация Вход
Приветствую Вас, Гость · RSS
Меню сайта
Календарь новостей
«  Сентябрь 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Форма входа
Поиск
Друзья сайта
Наш опрос
Як Ви вважаєте, чи можливе повторення осетинського сценарію в Україні ?
Всего ответов: 10
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
 
Главная » 2008 » Сентябрь » 4 » Азербайджанові потрібні гарантії безпеки США
Азербайджанові потрібні гарантії безпеки США
12:45
 
 
Азербайджанський політолог Вафа Ґулузаде - президент Фонду політичних досліджень держав каспійського регіону, колишній державний радник президента Гейдара Алієва із зовнішньополітичних питань.

Розмову вів Фідель Павленко.

Бі-Бі-Сі: Дікові Чейні, можливо, логічніше було почати турне з Грузії. Чому він почав саме з Азербайджану?

Вафа Ґулузаде: Гадаю, тому, що Грузія вже стала об’єктом агресії з боку Росії, а Азербайджан поки що ні. Тому його візит до Баку цілком виправданий, адже усі комунікації енергетичні розпочинаються саме в Азербайджані, потім йдуть територією Грузії і далі на європейські ринки. Гадаю, Дік Чейні занепокоєний можливими загрозами для нафтогазових комунікацій, що існують в Азербайджані. Росію дратує те, що ці комунікації йдуть в обхід її території. Росію дратує і сам візит Діка Чейні - про це вже заявили і віце-прем’єр Сергей Іванов, і секретар Ради безпеки Росії Ніколай Патрушев. Я вважаю таку політику Росії безпосередньою загрозою безпеці Азербайджану і цілого кавказького регіону. Росія загалом, як на мене, обрала агресивний курс і на Кавказі, і в Прибалтиці, і щодо України. Тому пан Чейні під час своїх візитів обговорюватиме питання регіональної та енергетичної безпеки.

Бі-Бі-Сі: Що ж є головню темою переговорів – безпека суто енергетичних проектів чи безпека регіону взагалі?

Вафа Ґулузаде: Гадаю, безпека в цілому, оскільки без неї не може бути жодної енергетичної безпеки. У Грузії бомби падали поруч з нафтогоном Баку-Тбілісі-Джейхан, там було розбомблено азербайджанський термінал Кулеві, висаджено у повітря залізницю, якою йдуть до Поті цистерни з нафтою. Тому потрібна загальна безпека. Росія ж трактує енергетичну безпеку, як транспортування енергоносіїв виключно своєю територією, своїми трубопроводами. Москва вмовляла Баку продати їй увесь азербайджанський газ, вона виступала проти нафтогону Баку-Джейхан, переконуючи натомість обрати маршрут Баку-Новоросійськ. Тобто у Росії накопичилося достатньо претензій до Азербайджану, і це, як на мене, становить реальну загрозу. Лише якщо у випадку з Грузією Росія безпосередньо ввела свої війська, то у випадку Азербайджану такою агресією може стати штучно створений і контрольований Москвою конфлікт у Нагірному Карабаху. Окупація 20% нашої території - це результат російської агресії, і Вірменія тут - лише інструмент в руках Москви. Саме Росія фактично блокує врегулювання.

Бі-Бі-Сі: Ви згадали напади на об'єкти енергетичної інфраструктури у Грузії. Чи у самому Азербайджані це не підірвало довіру до Грузії, як надійної транзитної країни?

Вафа Ґулузаде: Росія насправді саме цього і домагалась. Але Азербайджан не хоче знову ставати колонією Росії. Бо саме цього прагне Росія у ставленні до Грузії, Азербайджану чи України. Ну, яке їй діло, чи будуть ці країни членами НАТО, наприклад. Це суверенне право будь-якої незалежної держави - обирати свій шлях. Але Росія залишається імперією з імперським мисленням. Щойно вона оговталася від кризи і наростила м’язи за рахунок нафтодоларів, вона знову повернулася до своєї історично-закарбованої політики придушення сусідів - політики від часів царизму до радянської доби. Звісно, для таких маленьких країн як Азербайджан - це справжня загроза.

Бі-Бі-Сі: Наскільки візит до Баку є спробою Чейні заспокоїти Азербайджан, мовляв, ви теж важливі, ми вас не дамо нікому образити?

Вафа Ґулузаде: Ви абсолютно вірно визначили головну мету візиту Діка Чейні - надати Азербайджанові гарантії безпеки. Я лише сподіваюсь, що ці гарантії спрацюють. Я давно передбачав і прогнозував битву за Кавказ. Росія свого часу програла чимало позицій, але тепер намагається поступово їх відвоювати. Спочатку Кавказ, потім Україна і Прибалтика. Але це росіянам просто не дадуть зробити - і для цього нам потрібні гарантії безпеки.

Бі-Бі-Сі: Як саме могли би США чи Захід загалом гарантувати безпеку Азербайджанові, або безпеку енергетичним об’єктам? Чи йдеться лише про моральну підтримку, чи ж і про можливу, скажімо, військову?

Вафа Ґулузаде: Щодо Азербайджану існує багато методів. Я вже давно пропонував розмістити на території Азербайджану кілька баз НАТО. Це і військово-повітряна база під Баку, і бази для сухопутних бронетанкових частин в інших регіонах країни. Бо ми насправді у небезпеці, значна частина території вже зараз фактично окупована. Гадаю, така велика країна як США зможе визначити, яку саме систему безпеки найкраще запропонувати для своїх союзників. Бо інший варіант - це повернення до імперії.

Бі-Бі-Сі: А чи президент Алієв і керівництво Азербайджану могли би погодитися на присутність баз НАТО чи США?

Вафа Ґулузаде: Знаєте, я гадаю, що коли з Ільхамом Алієвим буде серйозна розмова про підтримку його особисто і його так би мовити режиму, він би погодився, чому б і ні? Бо інакше він впаде під ударом Росії, адже Росія ним дуже незадоволена. при усіх своїх плюсах і мінусах, Ільхам Алієв - це незалежний президент незалежної держави. А Росії потрібна маріонетка. Тому президенту Алієву варто бути союзником Америки.

 
Просмотров: 1323 | Добавил: eurointegration
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Бесплатный хостинг uCoz