Четверг, 25.04.2024, 00:37
 
Главная Регистрация Вход
Приветствую Вас, Гость · RSS
Меню сайта
Календарь новостей
«  Сентябрь 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Форма входа
Поиск
Друзья сайта
Наш опрос
Як Ви вважаєте, чи можливе повторення осетинського сценарію в Україні ?
Всего ответов: 10
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
 
Главная » 2008 » Сентябрь » 3 » Висновки головуючої держави з надзвичайної Європейської Ради у Брюсселі
Висновки головуючої держави з надзвичайної Європейської Ради у Брюсселі
12:49
(1 вересня 2008)
 
1. Європейська Рада серйозно стурбована відкритим конфліктом, який спалахнув у Грузії, насильством та неспівмірною реакцією з боку Росії. Цей конфлікт призвів до великих страждань з обох сторін. Військові дії такого характеру не є рішенням і не є прийнятними. Європейська Рада висловлює жаль з приводу втрат людських життів, страждань, нав'язаних населенню, кількості переміщених осіб та біженців, а також значних матеріальних збитків.
 
2. Європейська Рада рішуче засуджує одностороннє рішення Росії визнати незалежність Абхазії та Південної Осетії. Таке рішення є неприйнятним, і Європейський Союз закликає інші держави не визнавати проголошену незалежність, а також просить Комісію оцінити практичні наслідки, що виникнуть. ЄС нагадує, що мирне та поступове вирішення конфлікту в Грузії повинно базуватись на повній повазі до принципів незалежності, суверенітету та територіальної цілісності, визнаних міжнародним правом, Заключним актом Наради з безпеки та співробітництва в Європі та резолюціями Ради Безпеки ООН.
 
3. Європейська Рада наголошує на тому, що всі європейські країни мають право вільно визначати власну зовнішню політику та союзників, водночас поважаючи міжнародне право, принципи добросусідства та мирної співпраці. Це також стосується інтересів безпеки кожної країни, які мають бути врахованими настільки, наскільки поважаються фундаментальні принципи поваги до суверенітету, територіальної цілісності та незалежності держав.
 
4. Європейська Рада задоволена тим, що договір з шести пунктів, досягнутий 12 серпня завдяки посередництву Європейського Союзу, привів до припинення вогню, покращення постачання гуманітарної допомоги постраждалим та виведення значної частини російських військових сил. Ці домовленості мають бути повністю виконаними. Європейська Рада закликає сторони продовжувати повне і добросовісне втілення договору, який вони підписали. Військові сили, які ще не були відведені до позицій, що вони займали перед початком конфлікту, повинні бути виведені без затримок. Окрім надання допомоги жертвам, нагальною потребою є завершення встановлення механізму міжнародного моніторингу, в якому готовий брати участь ЄС. Це було передбачено п'ятим пунктом договору і має на меті замінити російські додаткові заходи безпеки на території прилеглій до Південної Осетії. Також першочерговим питанням є початок міжнародних переговорів, передбачених шостим пунктом договору, щодо заходів безпеки та стабільності в Абхазії та Південній Осетії.
 
5. Європейський Союз готовий підтримувати будь-які зусилля щодо забезпечення мирного та поступового розв’язання конфлікту в Грузії, включно з безпосередньою присутністю на місці. З цією метою країни-члени ЄС докладають значних зусиль для зміцнення спостережної місії ОБСЄ у Південній Осетії, надсилаючи спостерігачів та здійснюючи суттєві матеріальні та фінансові внески. Європейський Союз прийняв рішення направити дослідну місію із завданням допомогти зібрати інформацію та визначити можливості збільшення підтримки ЄС на місцях в рамках Європейської безпекової та оборонної політики . Європейська Рада просить відповідні органи Ради Міністрів завершити всі необхідні підготовчі роботи для того, щоб Рада змогла прийняти рішення про направлення спостережної місії до 15 вересня 2008 року, в залежності від розвитку ситуації та в тісній координації з ОБСЄ та ООН. З цією метою Європейська Рада просить Голову Ради та Високого Представника розпочати всі необхідні контакти та обговорення.
 
6. Європейський Союз вже надав невідкладну допомогу. Союз також готовий надати допомогу для реконструкції Грузії, у тому числі регіонів Південної Осетії та Абхазії. ЄС також готовий підтримувати заходи із зміцнення довіри та розвитку регіональної співпраці. ЄС також вирішив інтенсифікувати відносини з Грузією, включно з процедурою спрощення візового режиму та можливим запровадженням повної та широкої зони вільної торгівлі, тільки-но будуть виконані всі належні умови. Європейський Союз візьме на себе ініціативу зібрати міжнародну конференцію щодо допомоги у відбудові Грузії і закликає Раду Міністрів та Комісію почати підготовку такої конференції.
 
7. Європейська Рада із занепокоєнням бере до уваги вплив, який мала поточна криза на весь регіон в цілому. Європейський Союз вважає за необхідне більше, ніж завжди, підтримувати регіональну співпрацю та інтенсифікувати свої відносини зі східними сусідами, особливо через свою політику сусідства та розвиток ініціатив «Чорноморська синергія» та «Східне партнерство», які Європейська Рада бажає затвердити у березні 2009 року, і з цією метою Рада просить Комісію подати відповідні пропозиції до грудня 2008 року. В такому контексті Європейська Рада наголошує на важливості майбутнього саміту між Європейським Союзом та Україною, запланованого на 9 вересня 2008 року.
 
8. Європейська Рада прийняла рішення призначити особливого представника Європейського Союзу для кризи в Грузії та просить Раду Міністрів здійснити всі необхідні погодження.
 
9. Нещодавні події відображають потребу Європи інтенсифікувати свої зусилля в напрямку посилення безпеки енергопостачання. Європейська Рада пропонує Раді Міністрів у співпраці з Європейською Комісією оцінити ініціативи у цій сфері, зокрема стосовно диверсифікації джерел енергоресурсів та шляхів їх постачання.
 
10. Через кризу в Грузії відносини між Європейським Союзом та Росією опинилися на перехресті. Зважаючи на взаємозалежність ЄС та Росії та глобальні проблеми, з якими вони стикаються, Європейська Рада вважає, що немає іншої бажаної альтернативи міцним відносинам, заснованим на співпраці, довірі, діалозі, повазі до верховенства права та принципах, визнаних Статутом Об'єднаних Націй та ОБСЄ. Саме з такою метою ми розпочали переговори щодо нового рамкового договору між Союзом та Росією в липні цього року.
 
11. Ми закликаємо Росію приєднатися до нас, зробивши фундаментальний вибір на користь взаємного інтересу, розуміння та співпраці. Ми переконані, що власний інтерес Росії не полягає в ізоляції від Європи. Зі свого боку Європейський Союз продемонстрував прагнення до партнерства та співпраці, дотримуючись принципів та цінностей, на яких він заснований. Ми очікуємо, що Росія буде поводитись відповідально, виконуючи всі свої зобов'язання. ЄС залишатиметься пильним. Європейська Рада просить Раду Міністрів та Комісію провести докладне та поглиблене вивчення стану і різних аспектів відносин Росія-ЄС; ця оцінка має розпочатися зараз та продовжуватись в рамках підготовки до майбутнього саміту, який проходитиме в Ніцці 14 листопада 2008 року. Європейська Рада уповноважує свого голову продовжувати обговорення, спостерігаючи за повним виконанням договору з шести пунктів. З цією метою голова Європейської Ради вирушить до Москви 8 вересня в супроводі Президента Європейської Комісії та Високого Представника. Переговори щодо Угоди про партнерство будуть відкладені до того моменту, поки всі війська не будуть виведені на позиції, які вони займали до 7 серпня.
 
 
Просмотров: 1510 | Добавил: eurointegration
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Бесплатный хостинг uCoz