Воскресенье, 28.04.2024, 02:35
 
Главная Регистрация Вход
Приветствую Вас, Гость · RSS
Меню сайта
Календарь новостей
«  Август 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Форма входа
Поиск
Друзья сайта
Наш опрос
Чи підтримуєте Ви політичний курс Президента України щодо розв'язання проблеми у Грузії ?
Всего ответов: 4
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
 
Главная » 2008 » Август » 20 » Заява Засідання Північноатлантичної Ради
Заява Засідання Північноатлантичної Ради
18:14

Заява

Засідання Північноатлантичної Ради
на рівні міністрів закордонних справ,
що відбулося у штаб-квартирі НАТО

в Брюсселі 19 серпня 2008 року

 

19 серпня 2008 року на спеціальному засіданні Північноатлантичної Ради НАТО на рівні міністрів закордонних справ було висловлено серйозне занепокоєння з приводу ситуації в Грузії, а також відбулося обговорення щодо більш широких наслідків цієї ситуації для євроатлантичної стабільності та безпеки. Мирне та тривке вирішення конфлікту має базуватися на повному дотриманні принципів незалежності, суверенітету та територіальної цілісності, визнаних у міжнародному праві та в резолюціях Ради безпеки ООН. Ми висловлюємо жаль з приводу загибелі людей, жертв серед мирного населення та заподіяння шкоди цивільним об’єктам інфраструктури внаслідок цього конфлікту. Ми беремо участь у наданні гуманітарної допомоги. Ми провели зустріч з головуючим в ОБСЄ, міністром закордонних справ Фінляндії паном Олександром Стубом, та обговорили з ним ключові питання, які, на його погляд, потребують негайного розв’язання.

Ми вітаємо домовленість, досягнуту між Грузією й Росією завдяки дипломатичним зусиллям Європейського Союзу, ОБСЄ та США, спрямовану на припинення бойових дій та політичне розв’язання конфлікту. Ми повністю підтримуємо ці зусилля. Ми наголошуємо на невідкладності швидкого, повномасштабного та добросовісного втілення цієї угоди, у тому числі створення нового міжнародного механізму здійснення моніторингу за дотриманням взятих сторонами зобов’язань. Бойові дії мають бути однозначно припинені, а військові сили мають бути повернуті на ті позиції, які вони займали до вибуху воєнних дій. Мають розпочатися повномасштабні міжнародні обговорення щодо умов дотримання безпеки й стабільності в Абхазії та в Південній Осетії. Не можуть чинитися перешкоди для функціонування економіки Грузії, у тому числі для міжнародних сполучень та пароплавства.

Ми серйозно занепокоєні станом справ у гуманітарній площині. Уряди країн-членів НАТО тісно співпрацюють між собою та вживають спільних заходів з міжнародними організаціями й різними представниками міжнародної спільноти  з тим, щоб цивільне населення, яке постраждало внаслідок конфлікту, могло б отримати необхідну допомогу для розв’язання  невідкладних та поточних гуманітарних проблем. Ми закликаємо усі сторони, у відповідності з їхніми зобов’язаннями згідно з міжнародним гуманітарним правом, забезпечити доступ до міжнародної гуманітарної допомоги для усіх тих, хто постраждав внаслідок конфлікту.

Ми сьогодні також домовилися про надання підтримки Грузії, на її прохання, з багатьох різних питань. Крім того, ми також домовилися про те, що Північноатлантична Рада НАТО у форматі постійного засідання має швидко розробити з Грузією умови для роботи Комісії НАТО - Грузія. Комісія буде здійснювати нагляд за процесом, започаткованим у Бухаресті, включаючи заходи підтримки, погоджені на сьогоднішньому засіданні. Ці заходи мають на меті допомогти Грузії, важливому та давньому партнеру НАТО, оцінити збитки, заподіяні країні внаслідок воєнних дій, та допомогти відновити життєво-важливі служби, необхідні для нормального життя людей та економічної діяльності. Відродження Грузії, її безпека та стабільність, є важливими питаннями для Альянсу. НАТО продовжуватиме співробітництво з Грузією в рамках програми «Партнерство заради миру» та Плану дій Індивідуального партнерства Грузії з НАТО і розгляне будь-які додаткові запити Грузії про допомогу. Ми також висловлюємо задоволення, що багато урядів наших країн-членів заявили про те, що вони будуть активно підтримувати заходи, спрямовані на економічну відбудову Грузії.

Конфлікт між Грузією та Росією завдав шкоди регіональній стабільності та безпеці. Ми висловлюємо глибокий жаль з приводу застосування сили у конфлікті між Грузією та Росією. Ми повторюємо, що розв’язання невирішених конфліктів військовими засобами має бути виключено. Ми нагадуємо усім сторонам , що розв’язання конфліктів мирними шляхами є  ключовим принципом рамкового документу програми «Партнерство заради миру».

Ми залишаємося стурбованими діями Росії під час кризи і нагадуємо Росії про її відповідальність в плані підтримання безпеки та порядку у тих регіонах, де вона здійснює контроль, особливо з огляду на надходження нових повідомлень про те, що Росія зумисне нищить цивільну інфраструктуру. Воєнні дії з боку Росії виходять за рамки й не відповідають її миротворчій ролі. Вони є також несумісними з принципами мирного розв’язання конфліктів, викладених у заключному Гельсінському акті, Основоположному акті НАТО - Росія  та Римській декларації. Ми закликаємо Росію вжити негайних заходів щодо виведення своїх військ з територій, які передбачено звільнити згідно з угодою, що складається з шести принципових положень, підписаних Президентом Грузії Саакашвілі та Президентом Росії Медвєдєвим1. Альянс серйозно розглядає наслідки дій Росії для стосунків між НАТО і Росією. У 2002 році ми створили Раду НАТО – Росія, в якій закладено базові рамки для ведення дискусій з Росією, у тому числі з тих питань, що розділяють Альянс та Росію. Ми визначилися стосовно того, що не можемо надалі вести наші справи у звичний спосіб. Ми закликаємо Москву продемонструвати, як на словах, так і на ділі, неухильне дотримання нею тих принципів, на основі яких, за домовленістю між нами, розбудовуються наші взаємини.   

Ми ще раз підтвердили наше зобов’язання дотримуватися виконання тих рішень, які були прийняті главами держав та урядів на Бухарестському саміті у квітні 2008 року, у тому числі стосовно євроатлантичних прагнень Грузії, і ми продовжимо нашу інтенсивну роботу з Грузією для вирішення у грудні питань стосовно її заявки на приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО, з урахуванням розвитку подій за період часу, що передуватиме цьому.

Тел: +32 (0)2 707 50 41 - Факс: +32 (0)2 707 50 57
press@hq.nato.int - http://www.nato.int

Джерело - http://www.nato.int/docu/other/ukr/pr/2008/p08-104u.html

  1. З доповненнями, що містяться у листі Президента Франції Саркозі від 16 серпня 2008 року, та у подальшій кореспонденції з цього питання.

Просмотров: 1028 | Добавил: eurointegration
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Бесплатный хостинг uCoz