Воскресенье, 28.04.2024, 16:26
 
Главная Регистрация Вход
Приветствую Вас, Гость · RSS
Меню сайта
Календарь новостей
«  Август 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Форма входа
Поиск
Друзья сайта
Наш опрос
Як буде ставитися до Росії світове співтовариcтво після конфлікту в Осетії ?
Всего ответов: 7
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
 
Главная » 2008 » Август » 20 » Британська преса: 'Україна - наступна після Грузії'
Британська преса: 'Україна - наступна після Грузії'
15:43
 
Британські часописи у середу хвилює питання, чи зможе конфлікт у Грузії перекинутись на інших сусідів, зокрема на Україну.

Промовистий заголовок у Індепенденті: "Україна ризикує розлютити Москву в той час, як Ющенко стає на бік Заходу." Кореспондент часопису у Києві Аскольд Крушельницький пише, що міністри закордонних справ НАТО залишили двері відчиненими для України та Грузії, і хоча не запропонували конкретного графіку, коли саме вони можуть стати повноцінними членами, багато українців побоюються, що вони можуть бути наступними наступними у списку Кремля.

Часопис твердить, що від часу проголошення незалежності у 1991, Київ вправно маневрував між Заходом та Москвою. Але після початку конфлікту у Грузії президент Ющенко, веде далі Індепендент, обрав шлях, який багато його співвітчизників називають самогубчим кроком. Часопис нагадує, які саме кроки можуть розлютити Кремль - підтрирмка Саакашвілі у центрі Тбілісі, указ про пересування кораблів російського чорноморського флоту та пропозиція співпрацювати в європейській системі протиракетної оборони, якраз після того, як Росія надіслала жорсткий сигнал Польщі на її згоду розмістити елементи американської системи ПРО.

Аскольд Крушельницький пише далі, що вперше з часів незалежності, українське телебачення показує дискусії щодо можливого конфлікту з Росією і навіть політики, яких вважають про-російськими, почали застерігати, що Україна може бути наступною, хто потрапить під "гарячу російську руку".

Часопис цитує політолога Олександра Сушка, який сказав, що, якщо Захід проковтне образу і пробачить Росії конфлікт у Грузії, вторгення на територію України "миротворчих танків" стане лише питанням часу. Часопис нагадує, що відносини Києва та Москви останнім часом переживають не найкращі часи.

Варто лише згадати постійні "газові суперечки" і Помаранчеву революцію, яку на Заході, пише видання, трактують як приниженння для Владіміра Путіна. Росія, нагадує часопис, розлютилась п"ять років тому, коли номінально прихильний до Москви президент Кучма подав заявку на членство у НАТО. Часопис нагадує, що згідно з останнім переписом, 17 відсотків населення України - етнічні росіяни, а Кримський півострів - єдина частина країни, де живе більше росіян, ніж українців. Індепендент цитує російського військового аналітика Павєла Фельгенхауера, який вважає, що Росія взагалі хоче анексувати щонайменше половину України.

"Інвестори побоюються, що Київ - наступний у сиску Кремля" - це вже заголовок у Файненшл Таймс.

Інвестори кажуть, що збільшуються витрати на страхування в Україні на тлі побоювань, що конфлікт між Заходом та Кремлем може поширитись на Україну. Часопис цитує стратега з компанії RBS Сapital Markets Пола Бішко, який каже, що ринок стає все більш занепокоєним повідомленнями, що Росія не квапиться залишати грузинську територію.

В той час, як конфлікт триває, дії Росії дають припускати багатьом інвесторам, що Україна буде наступною через стратегічний порт у Криму. Пол Бішко твердить, що можливо Росія тепер намагатиметься забрати Крим, і саме тому витрати на страхування зростають. Часопис твердить, що Київ непокоїть той факт, що Росія відмовиться виводити свій флот з української території у 2017, коли вибігає термін оренди.

Ще більше занепокоєння, веде далі часопис, викликає підтримка Росією сепаратистів у Криму. Кремль на офіційному рівні не піддав сумніву право України на Крим, який фактично до 1954 року був частиною Росії, але українські офіційні представники, пише видання, побоюються, що такі амбіції можуть у Росії зв"явитись.

Часопис твердить, що президент Ющенко закликав українців підтримати вступ до НАТО, оскільки Україні необхідні якомога швидше іноземні безпекові гарантії. Однак, веде далі Файненшл Таймс, дві треті українців бояться, що це розлютить Україну. Натомість Віктор Ющенко сподівається, що страхи, що Україну чекає така ж доля, як Грузію, лише збільшить підтримку членства у НАТО серед населення.
 
 
Джерело - http://www.bbc.co.uk/ukrainian/pressreview/story/2008/08/080820_brit_press_ak.shtml
Просмотров: 1142 | Добавил: eurointegration
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Бесплатный хостинг uCoz